Skip to content

Gent in een notendop

In 2013 zijn we het nieuwe jaar begonnen in Londen. Aangezien dit erg goed was bevallen besloten we ook 2014 te beginnen met een stedentrip. Door onze toekomstige reisplannen, hadden we dit keer wat minder te besteden en dus boekten we twee nachtjes in een hotelletje in Gent. Een stad waar wij allebei nog nooit waren geweest, maar al veel positiefs over hadden gehoord. Nadat we op 1 januari vonden dat we voldoende mensen een gelukkig nieuwjaar hadden gewenst, stapten we in de auto om rond 6 uur aan te komen bij het Ibis hotel in Gent, een vrij sober maar prima hotelletje. Nadat we onze spullen op de kamer hadden gedumpt gingen we eten bij het Italiaanse tentje tegenover het hotel, genaamd Pané & Vino. Twee overheerlijke pizza’s en een blikjes cola zijn ons eerste maaltje van 2014. Om die avond toch alvast een klein beetje van de stad te zien maakten we een korte wandeling door de buurt van het hotel om vervolgens op tijd in bed te kruipen, we hadden immers nog wel wat slaap in te halen van oud op nieuw.

Gent Bijzonder-apotheekje

De volgende ochtend waren we weer vroeg uit de veren. Na een ontbijtje gehaald te hebben bij de bakker in de straat konden er weer tegenaan. Dat deden we dan ook, we begonnen namelijk met een flinke wandeling door de stad. Tijdens deze wandeling werden natuurlijk alle hoogtepuntjes van Gent afgevinkt, zoals de Sint-Michielshelling. Vanaf deze brug heb je aan de ene kant uitzicht op de drie meest bekende torens van Gent: de Sint-Niklaaskerk, Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Ja, aan kerken geen gebrek in Gent. Aan de andere kant van de brug kijk je uit op de Graslei, het (denk ik) beroemdste stukje kade langs de Leie (het riviertje dat recht door Gent stroomt). De prachtige gevels van de huizen aan dit stukje rivier laten je even ervaren hoe Gent eruit moet hebben gezien rond de 14e eeuw. Deze huizen dienden in die tijd bijvoorbeeld als postkantoor of als verwerkingsplekken van graan. Ook het kleinste huisje van de stad bevindt zich hier: het tolhuisje. Aan de andere kant van het water bevindt zich de Korenlei, met gevels die bijna net zo mooi zijn als daartegenover.

De wandeling zet zich voort door de pittoreske binnenstad in de richting van Gravensteen, de middeleeuwse burcht die midden in de stad ligt. Op aanraden van mijn zus hebben we hier binnen een kijkje genomen. Met een iPod Touch in de hand kregen we een rondleiding in de vorm van een middeleeuws verhaal. Vooral handig om kinderen stil te houden, maar ook voor ons stiekem best leuk. Zo werd ons verteld over de Middeleeuwse gewoontes en het gebruik van de wapens die tentoongesteld werden. In het hoogste (toegankelijke) deel van de burcht kregen we een mooi uitzicht over de stad te zien.

Vervolgens bracht de wandeling ons nog langs verschillende bijzondere plekjes in de stad zoals het Lieve kanaal, wat vroeger werd gebruikt voor de handel met Engeland (ook door de Nederlanders), of het huis van Alijn. Dit is een herberg met een Gents museum en een knusse binnenplaats. Waarschijnlijk is deze binnenplaats in de zomer de perfecte plek voor een drankje, maar daar vonden wij het nu net wat te koud voor. De route gaat verder door een parkje, langs verschillende kanaaltjes en dan via een graffiti steegje naar Gerard de Duivelsteen, een huis wat in de 13e eeuw bewoond werd door Gerard ‘de Duivel’. Zowel over deze persoon als over dit gebouw bestaan verschillende legenden. Zo zou hij zijn vader en zoon vermoord hebben (of niet), en huisvestte het gebouw ooit een gekkenhuis. Tegenwoordig heeft het een veel minder spannende functie, namelijk die van rijksarchief.

Inmiddels waren we wel toe aan een lekkere versnapering, en dus besloten we een kijkje gaan nemen bij de Gruut, de stadsbrouwerij. Hier bestelden we een lekker biertje en een enigszins dubieus uitziend borrelplankje. Het grootste deel hiervan hebben we opgegeten, maar sommige ondefinieerbare stukjes (vlees?) lieten we voor de zekerheid toch maar liggen.

Het laatste deel van de wandeling bracht ons weer terug naar het hart van de stad, daar waar al die kerken zijn. Op één van de pleinen die tussen deze kerken liggen, de beroemde Korenmarkt, was toen wij er waren een grote kerstmarkt gaande. Sinds 2012 bevindt zich hier ook een bijzondere stadshal. Deze stadshal bestaat uit een enorme overkapping van staal, glas en hout en is een interessante verschijning. Als onderdel van de kerstmarkt bevond zich hier een schaatsbaan. De sfeer was er goed, dus besloten wij hier wat langer rond de slenteren en op te warmen met een warme chocomel. We sloten ons dagje Gent af met een greep uit het lekkere eten wat de marktkraampjes ons te bieden hadden en gingen terug naar ons hotel. Een door onszelf meegebracht flesje wijn, een zakje chips en een goeie film zorgden nog voor een knus avondje.

Omdat we tijdens onze wandeling de meeste dingen in Gent al wel gezien hadden, besloten we de volgende dag te gaan shoppen in Antwerpen. Dus, nadat we uitgeslapen hadden, de auto in en de weg op. Dit bleek echter een erg slecht idee. Wisten wij veel dat het die dag de eerste dag van de zogenoemde ‘Solden’ was. Op de radio waarschuwden ze al voor extreme drukte in de stad. De eerste uitdaging was het binnenkomen van de veel te drukke stad, vervolgens moesten we een parkeerplek zien te vinden. Na verschillende mislukte pogingen besloten we het shoppen maar voor lief te nemen en door te rijden naar huis. We troosten onszelf met een lekker broodje en een filmpje (we hadden immers toch een laptop bij ons) bij een LaPlace wegrestaurant op de weg naar huis. En wat hebben we hier van geleerd? Ga nooit shoppen in België op de eerste dag van de uitverkoop! En deze begint dus meestal op 3 Januari (wintersolden) of 1 juli (zomersolden). Gelukkig kon Tijl zich tijdens de file nog wel vermaken met mijn ‘magnetische jas’…